© 2020 Algarve Holiday House
logo

Toeristische informatie

Vervoer

O Cima do Mundo is heel goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland. De trein vertrekt rond 8.30 vanuit Amsterdam. Dan ben je aan het eind van de middag in Hendaye en daar stap je op de nachttrein. De volgende ochtend arriveer je in Lissabon, waar je op een rechtstreekse trein naar Sao Bartholomeu de Messines, waarna het nog 1,5 km lopen/ met een taxi naar het huis is. Meer informatie bij de Treinreiswinkel.
Vanaf het vliegveld van Faro rijden bussen naar de diverse kuststeden zoals Albufeira en Portimão. Ook tussen Messines en Silves rijden af en toe bussen.
Auto’s zijn makkelijk te huren en op te halen bij de vele kantoortjes vlak bij de uitgang van het vliegveld. Messines heeft goede uitvalroutes zowel naar het Noorden (Lissabon ligt op 2 uur en 15 minuten rijden) als naar zee. Zo is het mogelijk om via de highway, de A2 die ten Oosten langs Messines ligt, in minder dan 25 minuten naar de zee in Albufeira te reizen. Je kan ook vanuit het centrum van Messines “binnendoor” via Lagos over de N 264 naar het Zuiden gaan waarbij je leuk door en langs wat dorpjes komt.

Albufeira en Albufeira-strand

Vanuit Messines ligt het strand van Albufeira het dichtstbij op minder dan een half uurtje rijden met de auto. Er gaat ook een bus vanuit Messines naar deze kustplaats. In dit toeristische stadje aan de oceaan kan je naast een dagje aan het strand ook terecht voor vele “water”-activiteiten. Bijv. een boottocht naar Algar de Benagil, het strand in de fantastische Grot van Benagil. Een grot met een natuurlijk gat in het midden waardoor het licht naar binnen valt. De grot is alleen te bereiken als er geen ruwe zee is (minder fijn met kinderen) met een boottocht of bij goed weer met een kajak.

Als je door de straatjes wandelt, zie je een scala aan kantoortjes waar je allerlei activiteiten kan boeken. Je kan vlakbij de haven ook (ondergronds) karten. Je kunt er ook skelters en segways huren. Ook kan je er fantastische Portugese tapas eten, calamares, bacalhau, allerlei vleeswaren, kaasjes en salades etc.

Aquashow Park is een erg uitgebreid waterpark met attracties voor alle leeftijden. Voor oudere kinderen is er de achtbaan door het water; heel erg gaaf! Jongere kinderen hebben hun eigen speelgedeelte. Er zijn ook de enorm hoge glijbanen waar je in free fall vanaf gaat, naast meerdere meer relaxte glijbanen voor wie niet zo’n durfal is. Het park is groot genoeg om er een hele dag door te brengen. 

Alte

De pittoreske “Fontes” (bronnen) bieden vele schaduwrijke gebieden en koel helder water, de perfecte plek om de hitte te ontvluchten tijdens de zomermaanden. Een prachtige plek om het hele jaar door te wandelen of te fietsen. Net buiten Alte is een mooie waterval – de cascata do Vigário, met een picknickplaats in het gazon.

Faro

Faro is de hoofdstad van de Algarve: Als je via Faro Portugal binnenkomt of er vertrekt, kan het kan leuk zijn om een dag of nachtje in Faro te verblijven om kennis te maken met het centrum rondom de haven. Vanaf Faro airport kan je met een shuttle-bus eenvoudig naar de busterminal bij de haven komen waar je verder kan kijken welke van de vele hotelletjes je kiest.

Jeepsafari

Een avontuurlijke manier om de Algarve te ontdekken is om een jeepsafari te doen. Op die manier kom je door mooie natuurgebieden, langs plekken waar ze in kleine musea of huizen laten zien hoe de oude ambachten vroeger werden uitgevoerd.

Lagos

Een toeristisch maar charmant stadje dat haar sfeer van vroeger heeft behouden. Het ademt geschiedenis met een oud centrum met gezellige pleintjes, een 800 jaar oude stadsmuur en een heus fort uit de zeventiende eeuw aan de haven. (15 km ten Westen van. Portimão dat ten zuidwesten ligt van Silves). Ongeveer een uurtje rijden.

Ponta da Piedade kliffen en rotsformaties

Echt een natuurwonder met daartussen kleine gele strandjes waar je uit de wind zelfs in het najaar heerlijk van de zon kunt genieten. Je kunt er lopend of met de boot komen vanuit Lagos, een klein stadje in het westelijk deel van de Algarve (40 km ten Z.Westen van SB Messines).

Praia do Barril

Voor weinig geld brengt een oude vissersboot je naar dit strandpareltje Ilha de Tavira, een eiland met een camping, wat strandtenten en verder eindeloos enorm breed strand waarop zich ook een indrukwekkend ‘kerkhof van scheepsankers’ bevindt. Er rijdt een treintje naartoe, dwars door een natuurpark.

Praia da Marinha

Eén van de mooiste stranden ter wereld (15 km ten W. Albufeira) bereik je door een hele lange (maar stabiele) trap naar beneden te nemen. Als je geluk hebt, (met eb) kun je direct bij de ingang door een rots kruipen en naar een tweede strandje komen. Het eerste strand wordt omgeven door rotsen in de zee en de kleuren veranderen door de stand van de zon. Het is een vrij klein strandje dat in het hoogseizoen druk kan zijn. Vanaf het parkeerterrein kun je overigens ook een wandeling maken met vergezichten over de rotsen die uit de zee steken.

Sagres, het einde van de wereld.

De in de zomer drukke EN125 brengt je naar wat historisch gezien werd beschouwd als het “einde van de wereld”. De beloning aan het einde van de weg is het mooie, winderige stadje dat boven op de kliffen ligt onderhevig aan de wind en de golven. Het oude fort en de vuurtorengebouwen die deze westelijke hoek van Europa markeren kan je bekijken met een spectaculair uitzicht op de kliffen.

Silves

Het oude stadje Silves is niet ver weg en kenmerkt zich door een wirwar van witgekalkte huisjes en smalle steile straatjes. In Silves kunt u cultuur snuiven door het oude centrum en de schitterende kasteelvesting te bezoeken. Als je op tijd naar binnen gaat, kan je op het best bewaarde Moorse fort van Portugal de torens beklimmen en óver de oude kasteelmuren langs de kantelen rondlopen en rustig genieten van het uitzicht. Er zijn in Silves veel plekken waar je kan neervallen voor een drankje en een hapje. Direct naast het fort staat de kathedraal van Silves (Sé Catedral de Silves), uit de dertiende eeuw. Bij het overdekte zwembad voor liefhebbers van langere baantjes, is een grote parkeerplaats (met het toeristisch informatiebureau) en waarvandaan je zo de stad in kan lopen.

Slide & Splash

Tussen Albufeira en Lagos in ligt dit spectaculaire waterpark vol met glijbanen, de ene nog hoger en sneller dan de andere. Met namen als de Tornado, de Big Wave en de Kamikaze kunnen de echte waaghalzen hun hart ophalen! Ook aan de allerkleinsten is gedacht met een ruim opgezet peuter- en kleuterbad, inclusief kleine glijbaantjes, waterfonteinen en een klimkasteel. Daarnaast is er een groot, langzaam aflopend bad voor wie gewoon een baantje wil trekken. Er zijn diverse restaurants en snackbars aanwezig. Het is ook toegestaan je eigen eten mee te nemen en te picknicken op het grasveld. Voor een echt rustmoment kan je ook aanschuiven bij de roofvogel- of papegaaienshows.

Wandelen

Op 200 meter van het huisje loopt de “Via Algarviana“-wandelroute van Messines naar het 20 kilometer verderop gelegen Silves. Het is een officiële goed gemarkeerde route die door de gehele Algarve loopt. In de omgeving zijn diverse mooie wandelgebieden. Bijv. in de rustige omgeving van de Fungo Barragem-dam. Er zijn vele mooie dorpjes waar je kan wandelen en eventueel een drankje kan scoren in de schaduw van een parasol of binnen. Let er echter op bij wandelingen door de natuur dat je lang niet altijd in de schaduw kan lopen en dat je moet letten op hoofdbedekking.

Zoo-marina

Het bekendste waterpark in de Algarve is een combinatie van waterpark, pretpark en een plek waar shows met dieren plaatsvinden. Naast dierenshows is er een groot zwembad, een aantal droge attracties, zoals een kleine achtbaan. Daarnaast worden er ook leuke shows gegeven zoals een acrobatische piratenshow die zowel bij ouders als stoere jongetjes in de smaak zal vallen. 

Er zijn nog vele ander opties, eigenlijk te veel om hier op te noemen; Vale de Lobos, Cabo de São Vicente het einde van Europa